
Comerç electrònic
Termes i condicions legals
La nostra botiga es basa d’unes condicions legals molt bàsiques però importants que s’han de complir i han de quedar molt clares, ja que volem la màxima seguretat pels nostres clients des d’un bon començament.
L'ús de la nostra pàgina web per adquirir algun producte implica l'acceptació dels termes i condicions del present avís legal.
Nosaltres et volem comentar els tràmits legals, és a dir, si aconsegueixes arribar fins al punt d'haver muntat la teva botiga, tenir un producte i tenir compradors que et vulguin pagar per ell.
Per començar, vendre un producte o servei a Internet és igual que vendre en una botiga física: hi ha lleis, tràmits, impostos i obligacions que no et pots saltar. Els cinc passos que has de donar:
- Crear una societat (o ser empresari individual): és a dir, estar inscrit en el Règim Especial de Treballadors Autònoms, declarar IVA, alta en l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), pagaments d'IRPF, etc
- Complir la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD): Mitjançant aquesta llei es va crear l'organisme AEPD (Agència Espanyola de Protecció de Dades) encarregat de vetllar pel compliment de la legislació sobre protecció de dades i el control de la seva aplicació (especialment pel que fa als drets d'informació, accés, rectificació, oposició i cancel · lació de dades). Si la nostra botiga virtual va a guardar dades privades de clients, usuaris, etc., Haurem de guardar aquestes dades en un fitxer i notificar-ho a l'AEPD.
- Complir la llei de condicions generals de contractació: Relacionada amb les condicions de contractació justes i equitativa entre venedor en línia i comprador, usuari o contractant del bé o servei.
- Complir la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i del Comerç Electrònic (LSSICE): Segons la qual és obligatori donar a conèixer un conjunt de dades com ara: Nom o Denominació Social, Direcció, dades de contacte, NIF / CIF, preu dels productes / serveis, condicions per a la compra, tranport i lliurament dels productes, si hi ha un contracte s'ha de donar a conèixer prèviament a la compra, etc.
• La prohibició d'enviament de correus electrònics publicitaris no sol · licitats o expressament consentits.
• L'obligació d'incloure en la pàgina web, informació genèrica per facilitar el contacte dels usuaris i les administracions públiques amb el prestador del servei.
• El deure de facilitar al client, informació referent al procés de contractació electrònica.
- Complir la llei d'ordenació del comerç minorista: referida a totes aquelles vendes que es realitzen a distància (sense presència física simultània de comprador i venedor). En aquesta es detalla la informació que, amb la suficient antelació, el venedor haurà de posar a disposició del comprador: Identitat i adreça del venedor, característiques del producte, preu i impostos, formes de pagament, despeses de lliurament i transport, etc.
Informació obligatòria en la web:
• Nom o denominació social (nom i cognom en cas d'empresari autònom)
• Domicili social de l'empresa, direcció de la residència en cas de professionals. Si no n'hi ha la direcció d'algun dels establiments permanents a Espanya. (domicili particular en cas d'empresari autònom)
• Adreça de correu electrònic.
• número d'identificació fiscal.
• Les dades d'inscripció en el Registre Mercantil o professional corresponent segons es tracti d'una empresa o un professional (els autònoms no titulats no han de realitzar cap registre).
• Si es tracta de prestadors de serveis que realitzen activitats necessitades d'autorització administrativa prèvia, han d'informar de les dades relatives a aquesta autorització i han d'identificar l'òrgan administratiu de la seva supervisió.
• Si l'activitat del prestador de serveis consisteix en l'exercici d'una activitat de les anomenades reglades, han d'incloure les dades del Col · legi professional, títol acadèmic o professional i Estat expedidor o homologador d'aquesta titulació, així com les normes professionals aplicables al'exercici de aquesta professió i la forma en què puguin conèixer aquestes normes.
• Els codis de conducta als quals està adherit i la forma de consultar-los electrònicament.
Procés de compra: Cal indicar el consumidor quin és el procediment per a realitzar la compra d'un producte a la nostra botiga on-line, descrivint les diferents fases del procés: elecció de productes, presa de dades del comprador i del domicili de lliurament , elecció del mitjà de pagament, etc ...; assenyalant les mesures de seguretat que es troben implantades en aquest procés (sistemes de transmissió segura de dades-protocols de seguretat, passarel·les de pagament, certificats de seguretat, etc ..), oferint unes FAQS (preguntes freqüents) per a resoldre els possibles dubtes amb què es pot trobar l'usuari en el transcurs de la compra.
Preu i mitjans de pagament: En aquests aspectes el més recomanable és ser clar i "transparent" amb el consumidor, per això, és preferible indicar al consumidor els preus amb els impostos inclosos (IVA) i detallar les despeses d'enviament dels productes segons les diferents zones de destinació, facilitant eines que permetin conèixer al consumidor el preu final de la compra (amb tots els conceptes inclosos) abans de procedir a formalitzar els cargos.
Parts i forma d'entrega: És obligatori informar el consumidor degudament sobre els terminis i forma de lliurament dels productes adquirits.
Confirmació de la Recepció de la Comanda: Una vegada sigui rebut la comanda, l'empresa haurà d'enviar un correu electrònic de confirmació de recepció de la comanda al consumidor en el termini de 24 hores des de la recepció. En els casos en què les empreses no treballin els caps de setmana i sigui inviable complir aquest termini, s'haurà d'enviar el correu electrònic de confirmació a la jornada laboral. En aquesta comunicació amb el consumidor es poden realitzar totes les observacions sobre la comanda siguin convenients. Així l'empresa pot aprofitar aquesta comunicació per informar sobre els terminis de lliurament o qualsevol incidència que es detecti en el mateix.
Devolucions i/o Reclamacions: El consumidor té els mateixos drets i terminis per a procedir a realitzar la devolució i / o reclamar els possibles vicis o defectes que presenti el producte. És fonamental assenyalar en les condicions particulars de venda els següents aspectes:
1. Causes de devolució de productes: És recomanable limitar les causes de devolució de productes (danys en el producte, equivocació o no conformitat amb aquest, etc.).
2. En els casos d'equivocació i no conformitat amb la comanda, així com en productes que siguin susceptibles de còpia (com llibres, vídeos, CD, DVD 's, etc.), Caldrà establir expressament que perquè una devolució sigui admesa el producte haurà d'estar intacte i correctament precintat i embalat.
3. Procediment a seguir en la devolució de productes: establir un procediment per a les devolucions i reclamacions, establir un e-mail o telèfon de contacte i determinar qui correrà amb les despeses derivades de la devolució (principalment despeses de transport).
4. Termini de devolució: La Llei d'ordenació del comerç minorista estableix com a termini de devolució 7 dies comptats des del lliurament de la comanda al consumidor.
Contacte
Grup8botigavirtual
C. Comte Borrell, 243-249 08029 Barcelona
934301403/934301405
marina10_vila@hotmail.com
Correu electrònic: ipsi@ipsi.org
C. Comte Borrell, 243-249 08029 Barcelona
934301403/934301405
marina10_vila@hotmail.com
Correu electrònic: ipsi@ipsi.org